Trysil: Elgfestivalen arrangeres for fjerde gang og blir i år fra 31. august til 3. september.

– Det er nesten så vi ikke tror at det er fjerde gang, det har gått så fort, sier Frank Robert Lund. Det er Trysilvassdragets skogeierlag som står for arrangementet – i godt samarbeid med andre aktører, blant annet Destinasjon Trysil.

Festivalens styre har gitt seg fem år på å finne sin form, og derfor har det blitt prøvd ut litt ulike ting. Det samme skjer i år også.

– Vi må finne et godt konsept å bygge videre på, sier Lund.

Kirken til slutt

De tidligere årene har en kirkekonsert vært åpningen på Elgfestivalen. I år er det snudd på hodet. Kirkekonserten kommer som en avslutning på årets festival, og da med panfløytist Roar Engelberg, sammen med Trysil Mandskor.

– Han er av de beste panfløytister i Norden, sier Lund og har store forventninger til konserten.

Juger som aldri før

En tradisjon som elgfestivalen ikke kommer til å endre på, er jugarbua fredag kveld. I år som i fjor blir det inne på Fladhagenlåven. Svenske «Kjell Åke i Myra» og Eau de Vill skal stå for juginga, og det forventer arrangørene også blir stinn låve og mye moro. Sømådølene spiller etterpå.

– Det blir en høydare. Kjell Åke i Myra har solgt 55 fulle hus i forestillingen sin, som er veldig godt mottatt, sier Lund.

Og som ikke dette er nok, er det «To rustne herrer» med Jonas Fjeld og Ole Paus på scenen i Hagelund lørdag kveld. Også det forventes å trekke fulle hus.

Handel i gata

Tradisjon tro stenges deler av Storgata av og fylles med handelsboder. Det blir også fagseminar som handler om elg, hva eller hvordan er ikke helt bestemt ennå.

Dessuten skal det serveres elg og lokale matretter.

– Det går med noen elger til festivalen, sier Lund. Arrangørene har et godt samarbeid med Østerdalsmat som leverer elgkjøtt.

Samarbeid på servering

Noe helt nytt i år er et omfattende samarbeid mellom serveringsstedene som holder til i og rundt Løkjasvingen. Trysil hotell, som skal reåpnes med blant annet bryggeri og bakeri, Bøes og Bar Trysil - Fladhagen skal samarbeide og ha et felles arrangement lørdag kveld. De skal alle servere gode elgretter, og det blir musikk og underholdning på alle tre plassene.

– Meningen er at man kan kjøpe en felles billett for alle disse stedene, sier Lund. Det er et ledd i å skape mer stemning på bygda, og Elgfestivalen håper at det vil bli tatt godt imot.

Fem bærebjelker

I alle år har Elgfestivalen blitt arrangert rundt fem bærebjelker: Kultur og underholdning, aktiviteter, mat og drikke, handel og faglig program

– Det er et konsept vi ønsker å føre videre, sier Lund. Han håper at det i år som tidligere blir utdeling av Trysil Knut- prisen ved åpningen av festivalen.

I forbindelse med festivalen blir det arrangert jaktskytearrangement i Nybergsund, og Finn Moen skal ha utstilling i Gammelskula i år også slik han også hadde i fjor.

Ingen pluss foreløpig

Elgfestivalen har ikke tjent penger så langt, de er fortsatt i en prosess for å finne sin form og bli trygge på festivalens rolle.

– Vi må finne ut hvilke løsninger som slår an, sier Lund. Festivalen trekker årlig 5.-6.000 gjester.

– Vi må markedsføre oss bredere enn bare hos tryslinger og hyttetryslinger, sier Lund.