• OMSLAGET: Her er omslaget på debutalbumet til Marja Mortensson, som har tittelen Early Spring eller Aarehgïjre.

Elgå/Gutu: – Det er godt å få dette ut. I tre år har jeg jobbet med albumet, og jeg har hatt lanseringen i bakhodet lenge. Jeg synes det er viktig å få det ut, sier Marja Mortensson.

– Dette er noe av det første som kommer ut på sørsamisk, og det er godt å gjøre. Noen har gjort barnesanger, men et helt album på sørsamisk er unikt, og for meg både riktig og viktig, sier hun.

– Når jeg fikk stipend fra Norsk kulturråd, kunne jeg fordype meg i dette, og det setter jeg stor pris på, sier Mortensson.

– Det har skjedd mye innen musikk denne vinteren og våren. Det har blitt en del opptredener, og så langt har jeg reist hele året på skolekonserter og andre konserter. Stort sett har det vært i Trondheim, Troms og Mo i Rana, sier Mortensson.

Påskeferie hjemme

– Nå blir det påskeferie hjemme i Gutu, plateslipp, men ingen konserter. Joiken ligger til grunn for albumet og musikken, og innholdet er variert. mange dyktige musikere har satt sitt preg på utgivelsen, sier Mortensson.

Aarehgïjre – Early Spring Albumet er produsert av Frode Fjellheim, og med et stjernelag av musikere blir dette en debut som presenterer en verdensartist vi vil se og høre mye til i årene som kommer.

Hun har opptrådt for kongen, turnert i Japan, medvirket i store produksjoner på TV, samarbeidet med KORK, Mari Boine, Kirsten Bråten Berg, Ronni Le Tekrø, for å nevne noe.

Sørsamisk og joik

Hun tar utgangspunkt i den sør- og umesamiske joiketradisjonen, skriver tekster på sørsamisk, og kombinerer dette med en «singer og songwriter-ferdighet» som vi sjelden ser maken til, skriver produsent Frode Fjellheim.

Videre heter det: Det meste av materialet på albumet er komponert av henne selv, og man blir imponert over hennes evne til å skape musikk som vil leve videre – lenge. Hun har en stemmeprakt som er både vakker og særegen, og de som opplever henne på konsert kan ikke unngå å bli berørte. Så det er bare å nyte – et sjeldent talent i hennes tidlige vår.