• INNENDØRS: Sigrid Nordby har lagt skiene på hylla men gleder seg til å feire påske med familien.
    FOTO: MONIKA SØBERG

Trysil: Sigrid Nordby fylte 102 år 4. april, og går inn i sin 103. påskefeiring. Påske i dag er ikke det samme som påske var da hun var ung. Påsken ble ikke feiret like stort som nå. Men det er visse fellesnevnere: Fargen var gul, påskeegg måtte de ha, litt pynting ble det, skia sto sentralt, og det viktigste var å kose seg sammen med familien.

Nordby husker at hun gikk på ski med faren sin. Den gang mest ruindt huset. Men da hun kom til Trysil etter hvert ble det mer ski. Nordby husker at hun har vært med og gått på ski på toppen av Trysilfjellet i påsken, slik mange gjorde.

– Hjemme på Nes var det flatt og kornåkre og lite natur, Det var mektig å komme til Trysil da, minnes hun.

Hennes mann, Knut, var med og bygde Idrettshytta, og var således med på innledningen av Trysilfjellets reiselivssatsing.

- Vi var veldig mye der, vi hadde med hjemmebakst som ble solgt forteller hun. Varene ble båret fra Håvi og opp til hytta.

Trafikkmengden var noe helt annet da enn nå.

- Heldigvis for det, sier Sigrid, det hadde de ikke klart å håndtere!

Var glad i ski

Nordby bor på Trysil sykehjem, og har ingen planer om ski denne påsken. Påskepynten på rommet er på plass, og det bugner av blomster slik det seg hør og bør for en dame som har rundet 102. Men besøk av familie, det skal hun få. Nordby har to barn, Per og Ingse (Akre). Hun har fem barnebarn og fem oldebarn. Og flere av dem kommer til Trysil for å feire påske og for å besøke henne.

-Det blir veldig koselg så se alle, synes hun.

Flere var også med og feiret henne på 102-årsdagen. Da var det fest på sykehjemmet, først for beboerne og deretter for familien.

Trysil i 1936

Sigrid Nordby ble født på Nes på Hedmekarhen og bodde der som barn. Familien flyttet etter hvert til Løten. Da var hun sju år. Hun besøkte Trysil der besteforeldrene bodde, men det var først i 1936 at hun flyttet selv. Hun skulle jobbe hos sin tante Anna Stenersen i manufakturen i Trysil. Hun hadde mye familie i Trysil. Gustav Bø var broren hennes.I 1939 giftet hun seg med Knut Nordby, og da ble hun værende i Trysil.