• GODT VALG: Tre av medlemmene for Trysil-Knut prisen. Fra venstre Bo Halvardsson, Svein Skarpmo og Ole Martin Norderhaug.
    FOTO: ARNE LUND
  • FÅR PRISEN: H. M. Dronning Sonja får tildelt Trysil-Knut prisen 2017.
    FOTO: JØRGEN GOMNÆS / DET KONGELIGE HOFF

Trysil: Komiteen for prisen har besluttet å tildele Dronning Sonja prisen dette jubileumsåret, og har i samarbeid med Trysil kommune invitert dronningen til skibygda. Og hun har takket ja til invitasjonen.

Prisutdelingen blir også opptakten til elgfestivalen som starter rett etter prisutdelingen.

Når det gjelder selve programmet for prisutdelingen, skal det utarbeides i samarbeid med fylkesmannen i Hedmark, Trysil kommune og priskomiteen. Selve prisen skal utdeles av fylkesmann Sigbjørn Johnsen som også sitter i priskomiteen.

Selve prisen bekostet hvert år av Trysilfjell Utmarkslag.

Grundig og sporty

– Vi har prøvd å holde et nasjonalt nivå på prisen fra starten av, og denne gangen var vi enige om å tildele prisen til Dronning Sonja. Hun har også vært på lista vår tidligere, men vi har ikke fått det til å stemme inn tidligere, sier Ole Martin Norderhaug i komiteen.

– Jeg vil berømme Dronning Sonja for håndteringen av Kong Harald. Hun ventet i ni år på å få gifte seg, og det skjedde først etter flere års forsøk og forhandlinger med både konge og storting, sier Norderhaug.

– Dette har krevd mye diskresjon, tålmodighet og utholdenhet. Dette sier noe om en person som holder ut. Og hennes inntreden på Slottet blir også en side vi har vektlagt i tildelingen. Hun har vært med på å modernisere Slottet og hele organisasjonen. Hun har skjøttet sin rolle som Norges førstedame og mor på en utmerket måte, sier Norderhaug.

Han legger til at kongeparet legger ned en enorm arbeidsinnsats for Norge.

– Det handler om en dronning med grundighet og en sporty dame. Det vitner alle skiturer og fjellturer hun er med på, sier Norderhaug.

Alle gleder seg

– Før har vi vært litt bortskjemt med svenske prinsesser her, men nå blir det et knepp opp. Det er en ypperlig sjanse til å få presentere Trysil. Sist dem var her, var under storflommen. Da var det negative ting. Nå er det positivt. Det er enormt sterkt å få besøk av Dronning Sonja, sier komitémedlem Bo Halvardsson.

– Nå har det vært ni karer som har fått prisen tidligere. Derfor var det på tide med en dame. Og vi er stolte over å få delt ut prisen til en kongelig, sier komitémedlem Svein Skarpmo.

– Dette blir stor for befolkningen og alle som får møte henne. Komiteen skal ha ros for valget. Og jeg gleder meg til Dronning Sonja kommer. Hun utstråler noe helt spesielt, sier ordfører Erik Sletten.

I godt selskap

Besøket blir på to timer, og tryslingene skal vise fram noe av det dem er gode på.

Komiteen forteller at sikkerheten rundt besøket skal håndteres av politiet.

Trysil-Knut prisen deles i år ut for 10. gang, og den første som fikk prisen i 2008 var krigsveteran Gunnar Sønsteby. Øvrige prisvinnere har vært Dagfinn Enerly (2009), Aksel Lund Svindal (2010), Petter Northug (2011), Olav Thon (2012), Even Kvien (2013), Jørn Lyseggen (2014), Nils Arne Eggen (2015) og Erling Neby (2016).